= @page.name

Ischias rugpijn‘’Ik ben Peter, 48 jaar en trotse vader van twee kinderen. Charlotte is mijn dochter, ze is achttien jaar en begint over een paar weken met haar studie Geneeskunde in Nijmegen. Omdat Nijmegen niet om de hoek ligt, is ze druk op zoek naar een leuke kamer. Ook heb ik een zoon, zijn naam is Max. Hij is zestien jaar en leeft voor de voetbal. Sinds zijn vijfde is hij lid van de plaatselijke voetbalvereniging. Jarenlang heb ik wekelijks zijn elftal getraind, waar ik zelf ook erg veel plezier aan beleefde. Dit gaat de laatste tijd niet meer omdat ik erg veel last heb van pijn in mijn rug en benen. De dokter zegt dat ik aan Ischias lijd… Het liefst zou ik gewoon mijn dochter helpen met verhuizen en mijn zoon aanwijzingen geven op het voetbalveld, helaas zit dit er voorlopig niet in”

Voor de meeste mensen zijn sporten en het helpen van het verhuizen van uw kinderen vanzelfsprekende dingen. Toch zijn er genoeg mensen die deze alledaagse dingen moeten laten schieten in verband met ziekte. Het is vrij onbekend, maar twee of de vijf mensen krijgt er last van; Ischias.

De langste zenuw in het menselijk lichaam is de Nervus Ischiadicus; simpeler gezegd, de lange beenzenuw. Deze zenuw loopt vanaf het ruggenmerg, via de bil, door tot helemaal onderaan in het been. Wanneer er zenuwpijn optreedt in het gebied rond de Nervus Ischiadicus, noemen we dat Ischias.

Het is vrij onbekend, maar twee of de vijf mensen krijgt er last van; Ischias.

De symptomen van Ischias hebben één ding gemeen; ze komen allemaal voor in de buurt van de lange beenzenuw. Pijn in de onderrug, been, bil of voet zijn allemaal beginnende symptomen van deze ziekte. De zenuwpijn begint meestal onderin de rug en loopt vervolgens door tot in het been. De pijn varieert van licht tot hevig en voelt stekend en branderig aan. Wanneer de pijn van Ischias ontzettend heftig is kunnen er uitvalsverschijnselen en functieverlies optreden, denk hierbij aan een klapvoet. Naast deze pijn kunt u ook andere klachten hebben zoals spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in uw been, voet of tenen. Ook spierkramp in de bil of been en verminderende reflexen in de knieën of enkels zouden op Ischias kunnen wijzen. In de meeste gevallen gaat Ischias ‘gelukkig’ alleen maar gepaard met pijn, die vanzelf weer over gaat.

Ischias zenuw

Hoe ontstaat Ischias?

Ischias ontstaat door druk op de zenuw en kan verschillende oorzaken hebben. Het kan optreden tijdens of na een zwangerschap, tijdens een bevalling, bij het tillen van zware dingen of door andere overbelasting aan de lange beenzenuw. Bij ‘andere overbelasting van de beenzenuw’ moet u bijvoorbeeld denken aan stress. Hoe kan stress nou het been belasten? Stress zorgt ervoor dat de lichaamshouding verandert, waardoor de rug te zwaar belast kan worden. Een gezonde houding is dus erg belangrijk. De schoudergewrichten, de heupgewrichten, de knieën en de enkelgewrichten moeten recht boven elkaar staan voor een goede houding. De rug heeft hierbij de gezonde S-vorm. Bij een verkeerde houding staan allerlei delen van het lichaam niet goed ten opzichte van elkaar. Daardoor komt er druk op de grote beenzenuw te staan met gevolg dat deze overbelast wordt. Bij grote uitzondering ontstaat Ischias door een hernia of een tumor. Men speculeert ook wel dat Ischias een waarschuwing zou zijn voor een beginnende hernia.

Wanneer u Ischias heeft is het verstandig om uw huisarts te raadplegen. Maar wanneer is het nou Ischias, en wanneer gaat het om een simpele vorm van rugpijn? Ischias gaat verder dan alleen wat rugpijn, wanneer de pijn zich uitstraalt richting het been zou u al met Ischias te maken kunnen hebben. Ook bij een tintelend, brandend of doof gevoel in de benen, krachtvermindering en plasproblemen is het verstandig om een bezoekje te brengen aan uw huisarts.

Men speculeert dat Ischias een waarschuwing zou zijn voor een beginnende hernia

De behandeling

Wanneer er inderdaad sprake is van Ischias, zal de huisarts pijnstillers voorschrijven en u eventueel doorsturen naar de fysiotherapeut. Deze pijnstillers helpen natuurlijk maar tijdelijk, de echte oplossing moet je bij de oorzaak zoeken. Pijn aan de beenzenuw als gevolg van een verkeerde houding of door verkeerde handelingen. De beste remedie tegen Ischias is goed en veel bewegen. Bepaalde oefeningen kunnen de pijn verdrijven, en de Ischias aanpakken. Vanzelfsprekend moet u in de periode van pijn geen zware dingen tillen, dit maakt de kans op een terugval groter. Wanneer u toch in een situatie komt waarbij u moet tillen probeer uw rug dan zo recht mogelijk te houden en zak via de heupgewrichten en de kniegewrichten naar beneden. Draai vanuit de voeten en houd het voorwerp dicht bij u. Ook een goede massage kan helpen bij het herstellen van Ischias. Deze massages kunnen worden gegeven door een therapeut, maar ook uzelf zou ze kunnen toepassen. Beklop bijvoorbeeld uw onderrug, billen en benen in staande houding.