= @page.name

Rugpijn? Wees kritisch op de lichaamshouding

Let op je houding! Deze opmerking wordt door verschillende personen in de opgroeifase gemaakt. Ouders, leraren en soms wildvreemde mensen vinden het de normaalste zaak om kinderen te corrigeren als ze onderuitgezakt hangen. Een goede lichaamshouding is de basis voor een gezond lichaam. Als we volwassen zijn, blijkt er niemand meer te zijn die ons corrigeert voor een slechte lichaamshouding. Het zijn juist volwassen mensen, niet kinderen, die last hebben van pijnen in het lichaam. Een goede lichaamshouding voorkomt veel klachten, vooral rugklachten.

Infographic houding rugpijn

Deze infographic opnemen in je eigen website?

<a href="http://www.zorgkorting.nl/zorgwijzer/infographic-ultieme-gids-voor-goede-houding" title="Bekijk de Zorgkorting Infographic: De Ultieme Gids Voor Een Goed Houding" target="_blank"><img src="http://www.zorgkorting.nl/uploads/tien/media/photo/file/45/original_28.png" alt="Zorgkorting Infographic: De Ultieme Gids Voor Een Goed Houding" height="3926" width="848" /></a>

Hoe ontstaat rugpijn?

Verkeerd liggen, te zwaar tillen, een tijdje in een moeilijke positie zitten, een verkeerde houding op de werkplek, overbelasting bij het sporten, maar ook stress zijn allemaal oorzaken die rugpijn kunnen veroorzaken. Iedereen krijgt wel een keer met rugpijn te maken. In heel veel gevallen trekt de pijn ook weer weg. Mensen die steeds vaker last krijgen van een onschuldige rugpijn door overbelasting of een foute lichaamshouding, kunnen in deze fase veel toekomstig leed voorkomen. Een onschuldige rugpijn kan overgaan in grotere klachten en ziektes zoals Spit of Ischias. Spit is een lage rugpijn die echt in de onderrug en de billen wordt gevoeld. Ischias is het gevolg van een beknelde rugzenuw. De pijnen zijn voelbaar in de rug maar stralen ook uit naar het been en de tenen. In sommige gevallen kan zelfs het gevoel in het been of de tenen uitvallen.

Chronische rugpijn

Bij ernstige rugpijn zal een huisarts pijnstillers voorschrijven en fysiotherapie adviseren. Duren de klachten langer dan drie maanden, dan wordt er gesproken over een chronische rugpijn. Veel mensen worden ontmoedigd en soms zelf depressief door de pijnen. De omgeving vindt vaak dat men zich aanstelt. De neerwaartse spiraal waarin men zich bevindt werkt averechts op het herstelproces. In de aanloop naar chronische rugpijn ontstaan ook vaak nek- en schouderklachten en men voelt zich constant moe.

Lichaamshouding en rugpijn

Al bij de eerste tekenen van rugpijn is het belangrijk om kritisch te zijn op de lichaamshouding. Met de juiste lichaamshouding kunnen verdere klachten worden verminderd of zelfs worden voorkomen. Omdat mensen met rugpijn vaak nog geforceerder gaan lopen of zitten, kan een pijnstiller bij erge rugpijn verlichting geven. Voorkom dat u zich gaat bewegen richting de pijn.