Winstcijfers zorgverzekeringmaatschappijen bekend

= @page.properties['publish_date']

Als laatste grote zorgverzekeraar maakte VGZ vandaag haar cijfers van 2012 bekend. Net zoals alle andere grote maatschappijen laten de cijfers een flinke winststijging zien, maar liefst zes keer zo als in 2011. De winst van VGZ kwam uit op 150 miljoen euro, tegen 27 miljoen euro over 2011. Gezamelijk maakten de Nederland zorgverzekeraars 1,4 miljard winst in 2012.

Volgens de maatschappijen zijn de winsstijgingen te danken aan hogere opbrengsten uit beleggingen en investeringen, maar ook ook uit een gunstiger resultaat uit de verhouding tussen premie en schadeuitkeringen. De winstcijfers van de grote 4 coöperaties, die 90% van de markt in handen hebben, ziet er als volgt uit:

VGZ Menzis Achmea CZ
150 mln 215 mln 286 mln 500 mln

De zorgverzekeringsmaatschappijen hebben het voornemen om de winsten te gebruiken om hogere buffers aan te houden. Volgens de maatschappijen is dit noodzakelijk, omdat het risico van hoge zorgkosten steeds meer vanaf de overheid richting de maatschappijen aan het verschuiven is. Uit de Tweede Kamer kwamen van de SP en de PVV oproepen om de winst in te zetten voor premieverlagingen.