Luxe ziektekosten kunnen uit basispakket

= @page.properties['publish_date']

Luxe ziektekosten kunnen uit basispakket'

Veel verzekerden vinden dat 'luxe' ziektekosten als dieetadvies, stoppen-met-roken-programma’s, of IVF-behandelingen niet hoeven te worden vergoed via het basispakket. Dat blijkt uit een onderzoek van het NIVEL.

'Luxe ziektekosten kunnen uit basispakket'Foto: Thinkstock

Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) vroeg de leden van het Verzekerdenpanel naar hun mening over de dekking en versobering van het basispakket. De meningen zijn verdeeld.

Voor veel verzekerden is een ingreep in het basispakket een onacceptabele manier om te bezuinigen. Het meest acceptabel zijn bezuinigingsmaatregelen gericht op verbetering van de organisatie van de zorg.

Maatregelen zoals een hogere eigen bijdrage of hogere premie zijn het minst populair. Het draagvlak voor het versoberen van het basispakket zit hier tussenin.

Solidariteit

Een meerderheid van het panel stelde dat de 'luxe' ziektekosten uit het basispakket zouden kunnen worden gehaald, omdat deze ingrepen te herleiden zijn op de keuzes van de patiënten zelf.

De samenleving hoeft daarom niet voor de kosten op te draaien, vinden veel leden van het panel. "Hier houdt de solidariteit van veel verzekerden kennelijk op", stelt NIVEL-programmaleider Judith de Jong.

Het speelt overigens ook mee of mensen zelf denken dat ze zorg nodig hebben. Mensen met een slechte gezondheid willen doorgaans meer zorg verzekerd hebben in het basispakket.

Door: Gezondheidsnet