Kabinet moet duidelijkheid geven over stijging zorgpremie'

Het CDA vindt dat het kabinet duidelijkheid moet geven over de verwachte stijging van de nominale zorgpremie in 2015, zoals woensdag berekend door het Centraal Planbureau (CPB).

Foto: Thinkstock

In de berekeningen van het CPB van afgelopen woensdag stijgt de nominale zorgpremie van gemiddeld 1101 euro naar 1245 euro in 2015. Dat is een stijging van 144 euro.

Het gaat om de zorgpremie die Nederlanders betalen aan zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars maken op 19 november pas de feitelijke premies bekend, maar het CPB heeft dus al een verwachte berekening gemaakt.


Het CDA vreest dat de stijging vooral te wijten is aan de overheveling van de AWBZ-zorg van het Rijk naar de zorgverzekeraars, zo blijkt uit vragen van de partij aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiƫn).

Onzekerheid

Van Rijn stelde in een brief aan de Kamer op 4 maart al dat er 'nog veel onzekerheid' bestaat over de premiestijging. Deze onzekerheid is volgens de staatssecretaris vooral te wijten aan een reguliere premiestijging, door de stijging van de kosten in de zorg.

Van Rijn stelt dat de premie als gevolg van de overheveling van de AWBZ (langdurige zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten) echter beperkt blijft tot maximaal 20 euro. Dit valt lager uit dan de eerder berekende 50 euro, door een tijdelijke aanvullende rijksbijdrage die drie jaar zal duren.

Dat zou, bij het volgen van de verwachting van het CPB, betekenen dat een restbedrag van 124 euro aan stijging van de zorgpremie te wijten is aan de reguliere premiestijging.

Groot bedrag

Dit trekt het CDA echter in twijfel. "Het is een groot bedrag dat overgeheveld wordt naar de zorgverzekeraars. De minister denkt dat te kunnen opvangen met een bijdrage van het Rijk. Maar in 2015 gaat de premie al stijgen, kan je nagaan wat er gebeurt als de rijksbijdrage ook nog wegvalt", aldus Kamerlid Hanke Bruins Slot tegen NU.nl.

Van Rijn heeft daarnaast laten weten dat de lagere inkomensgroepen via de zorgtoeslag volledig gecompenseerd worden voor de stijging van de zorgpremie. Het CDA wil weten tot welk niveau dat dan gebeurt.

Minister Edith Schippers laat in een reactie aan NU.nl weten de berekeningen van het CPB 'prematuur' te vinden. "Het is heel voorbarig om nu al een berekening te maken, omdat de uiteindelijke premie nog afhangt van veel factoren." Als voorbeeld noemt Schippers de winstcijfers van zorgverzekeraars.

Door: NU.nl/Heleen Haverkort